Openbare Daltonschool De Duykeldam | Swifterbant

 

Als het gaat

om een veilig

leerklimaat

De 21st century Skills zelf!

Klaar voor de maatschappij van de toekomst

De Skills zelf!

Op De Duykeldam werken we dag in dag uit aan de 21st Century Skills. Dit zijn competenties die leerlingen nodig hebben om succesvol te kunnen deelnemen in de maatschappij van de toekomst. De arbeidsmarkt van de toekomst vraagt om hogere kennis, maar ook om ict-geletterdheid, probleemoplossingsvaardigheden, kritisch kunnen denken, creativiteit en sociale competenties.

Binnen De Duykeldam geven we het onderwijs naar deze inzichten vorm. Denk daarbij aan wereldoriëntatie en begrijpend lezen. Dit is binnen De Duykeldam volop in ontwikkeling.
De 21st Century Skills moeten dan ook niet gezien worden als een op zichzelf staand vak, maar als een integrale aanpak die verweven is in ons totale lesprogramma en manier van doen.

 • Uitdagend en toekomstgericht

  Een kind dat nu voor het eerst naar school gaat, solliciteert rond 2032 naar een eerste baan. Leert dit kind nú op school wat het dan nodig heeft voor een goede start? De sterk veranderende samenleving vertoont zelfs fundamentele verschuivingen waar het onderwijs wel op moet reageren.

 • Inspelen op het talent van alle leerlingen

  Iedereen heeft talenten en mogelijkheden om verder te ontwikkelen.
  De uitdaging is te ontdekken hoe je dit kunt doen op een manier die bij jou past en die aansluit op jouw mogelijkheden.

 • Onze leerlingen centraal

  Tijdens onze lessen staan de behoeften van elke individuele leerling centraal. De ene leerling heeft wat extra uitleg nodig, de andere heeft behoefte aan verbreding of verdieping. 

ICT geletterdheid

We leren omgaan met verschillende computertoepassingen

De nu getoonde onderwerpen zijn volop in ontwikkeling binnen De Duykeldam:

ICT geletterdheid

Techniek is tegenwoordig overal. Op bijna elke plek is wifi, voor een treinritje heb je een ov-chipkaart nodig en zelfs de meeste huishoudelijke apparaten zijn dankzij een chip toegerust met allerlei handige functies. De huidige generatie kijkt daar amper nog van op, toch moeten ze leren hoe ze er goed mee omgaan om en hoe het allemaal werkt. 
 
Meedoen aan nieuwe ontwikkelingen, gaat niet zonder technologie en het juist benutten ervan. Onze leerlingen leren dan ook omgaan met verschillende computertoepassingen en online tools. Kinderen hebben later meer kans op een baan als zij begrijpen hoe computers werken. Onder de term ICT geletterdheid raken zij bedreven in: 

Digitale geletterdheid, digiwijsheid en mediawijsheid

Digitale geletterdheid; het zelf aansturen van devices om oplossingen te vinden, zelf analyseren en logisch organiseren van gegevens en vervolgens het (her)formuleren van problemen en zoekvragen. 

 • Hoe formuleer je een goede zoekvraag?
 • Wat staat er precies in de tekst?
 • Van wie is de informatie afkomstig?
 • Hoe weet je of de informatie betrouwbaar is?
 • En waar zoek je als er niets op internet is te vinden?

Digiwijsheid; is de mate waarin je met computers en digitale media kunt omgaan. Het gebruiken van computers vereist een andere manier van denken, ook wel computational thinking genoemd:

 • Het zelf kunnen aansturen van computers en computergestuurde apparaten zodat een computer kan helpen bij het vinden van oplossingen
 • Het analyseren en logisch organiseren van gegevens
 • Het (her)formuleren van problemen en zoekvragen

Mediawijsheid; het bewust, kritisch en actief inzetten van alle beschikbare media. Hiervoor zijn competenties nodig als informatieverwerking, begrip, zelfinzicht (reflectie) en het vermogen om door het inzetten van media problemen zelfstandig op te lossen of nieuwe creatieve toepassingen te ontwikkelen. 

Zoekresultaten voor kinderen

 • Jouwzoekmachine.nl  houdt rekening met het leesniveau van kinderen. De zoekmachine toont relevante informatie voor de leeftijd 6 tot 15 jaar. De teksten van websites die worden opgenomen in de zoekmachine zijn geclassificeerd op begrijpelijkheid. Op die manier krijgen kinderen alleen informatie te zien die voor hen geschikt is.
 • Wikikids is al 10 jaar de Wikipedia voor kinderen. De website wordt maandelijks zo’n 300.000 keer geraadpleegd en wordt gevuld met vrijwillige bijdragen van docenten en jongeren. Kinderen krijgen leerzame artikelen te lezen die op hun leeftijd zijn afgestemd.

Kennismaken met De Duykeldam?