Wat je moet weten over de bovenbouw
Eigen verantwoordelijkheid met weektaak
Vanaf groep 5 leren de kinderen hoe je je werk moet plannen met behulp van de weektaak. Zij doen dit zelfstandig en plannen de taak met de kleuren van de week. Aan het eind van de week wordt de weektaak geëvalueerd, zodat de kinderen weten wat ze de volgende weektaak anders kunnen doen.
Passend onderwijs door de Talentenklas/A -kwadraat
De Talentenklas/A-kwadraat binnen Ante heeft de volgende doelstellingen:
De kinderen ontwikkelen een zelfbeeld passend bij hun mogelijkheden.
De kinderen leren “leren”, d.w.z. ze leren planmatig werken, ze gebruiken passende leerstrategieën en leren doorzetten.
De kinderen gebruiken hun kennis en vaardigheden voor het analyseren van problemen en komen tot oplossingen voor deze problemen.
De kinderen worden uitgedaagd hun talenten op verschillende manieren in te zetten.
De kinderen maken kennis met vakgebieden die niet in het programma van het basisonderwijs zijn opgenomen.
De kinderen ontmoeten en leren samenwerken met ontwikkelingsgelijken.Doel
A-kwadraat is een initiatief van Ante en het Almere College. De algemene doelstelling van A-kwadraat is om een passend onderwijsaanbod te bieden aan meer- en hoogbegaafde leerlingen dat rekening houdt met hun ontwikkelingsmogelijkheden, hun creativiteit en brede interesse. Daarnaast zijn de lessen erop gericht dat leerlingen in deze klas leren van en met elkaar. De focus ligt op leren leren (leerstrategieën) en samenwerken.
Voorbereiden op de eind Cito en het voortgezet onderwijs
Al aan het eind van groep 7 krijgen de ouders en het kind te horen aan welke richting ze moeten gaan denken voor het Voortgezet onderwijs.
De basisschool bepaalt in februari het schooladvies. Het advies van de basisschool is gebaseerd op de ervaringen in de totale schoolperiode. Vóór 1 maart heeft de leerkracht hierover een adviesgesprek met leerling en ouders en daarna wordt het definitieve advies doorgegeven aan het voortgezet onderwijs.
De leerkracht van groep 8 baseert het schooladvies op de resultaten van de toetsen, die zijn afgenomen in de basisschoolperiode en na bespreking met de leerkracht van groep 8 en met de intern begeleider.
Na 1 maart heeft de groepsleerkracht een gesprek met de coördinatoren van het voortgezet onderwijs. In april wordt de eindtoets afgenomen. Er vindt opnieuw een gesprek plaats met ouders en leerling als de score van de eindtoets een andere richting aangeeft dan het reeds gegeven advies. Vanuit de basisschool kan na dit gesprek het advies in incidentele gevallen eventueel naar boven worden bijgesteld. Het advies wordt op dat moment niet meer naar beneden bijgesteld. Eventuele wijzigingen in het advies worden door de leerkracht aangepast en doorgegeven aan het voortgezet onderwijs.
SAMEN NAAR EEN MOOIE TOEKOMST
Ons motto: De Duykeldam als het gaat om een veilig leerklimaat. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen zich veilig en plezierig voelen op school. Dit is de juiste basis om tot goed leren te komen.
Met het goed leren plannen en een goede voorbereiding naar het voortgezet onderwijs zijn onze leerlingen, na groep 8, helemaal klaar voor de volgende stap in hun schoolleven.