Dalton Onderwijsconcept
Onze identiteit is terug te zien in ons daltononderwijs. Het daltononderwijs wil kinderen vormen tot volwassen mensen die zelfstandig kunnen denken en handelen. Daarom krijgen kinderen taken die zij zelf in een bepaalde tijd kunnen afronden. Zo leren kinderen probleemoplossend denken. Waar het nodig is geeft de leerkracht instructie, begeleiding en coaching. In het daltonboek zijn de afspraken die we gemaakt hebben terug te vinden. Deze afspraken worden ieder jaar geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.
De pijlers van het daltononderwijs zijn:
samenwerken – zelfstandigheid – vrijheid en verantwoordelijkheid –
reflectie – effectiviteit
Samenwerken
‘’Bij ons op school is er altijd wel iemand die mij wil helpen als ik iets niet weet.’’
Leerlingen leren het vanzelfsprekend te vinden om samen te werken, samen oplossingen te zoeken en elkaar te helpen. Om deel te kunnen nemen aan de samenleving, is het nodig dat je kunt samenwerken, ook met mensen die je niet zelf kiest. De leerlingen werken in tweetallen, in kleine groepjes, of met een leerkracht samen aan bepaalde taken. Zo leren ze dat ze elkaar kunnen helpen. Daarnaast zorgt samenwerking ervoor dat leerlingen vaardigheden ontwikkelen zoals feedback ontvangen en geven, luisteren naar elkaar en respect te hebben voor elkaar.
Zelfstandigheid
“Ik vind het leuk om zelfstandig te werken, want dan merk ik dat ik al heel veel alleen kan.’’
Leerlingen leren om zelfstandig aan hun taken te werken met een weektaak waarop alle taken beschreven staan. De leerlingen leren om zelfstandig deze taken te plannen, uit te voeren en daarbij hulp te vragen als dat nodig is. Ook kunnen (sommige) leerlingen aangeven of ze wel of geen instructie voor een bepaalde taak, volgen. Als de taak klaar is, weten de leerlingen wat ze dan moeten/mogen doen.