Wie zijn wij en hoe handelen wij?
Onze school
Openbare Daltonbasisschool De Duykeldam is een 6 klassige school in Swifterbant, waar op een moderne wijze met de nieuwste methodes les gegeven wordt. De basis voor ons onderwijs is het Daltonconcept. De pijlers van dit concept zijn verantwoordelijkheid, samenwerking, effectiviteit, zelfstandigheid en reflectie. Plezier en leren gaan bij ons hand in hand.
Met deze website willen we ouders, kinderen en overige bezoekers een goed beeld geven van onze school. Ook willen we u op de hoogte houden van de actualiteiten en ontwikkelingen op onze school. Hierover kunt u lezen in de verschillende nieuwsbrieven.
Bent u op zoek naar een actieve en gezellige basisschool voor uw kind(-eren), dan nodigen wij u van harte uit om onze school eens te bezoeken. We kunnen u dan een indruk geven van de sfeer, de manier van werken en de dagelijkse praktijk.
U kunt hiervoor contact opnemen met directeur Otto Vrijhof. Gegevens te vinden onder de tab ‘Contact’.
“Ieder kind is een ster, die flonkert op haar eigen manier”
Graag tot ziens!
Ons team
Directeur – Otto Vrijhof
Leerkrachten:
Groep 1 – Juf Lisa en juf Karolien
Groep 2/3 – Juf Maaike
Groep 4 – Juf Nadja en juf Linda
Groep 5 – Juf Elisa
Groep 6/7 – Juf Esther
Groep 8 – Juf Sonja en juf Anke
Onderwijsassistent – Lindsey Ellen
Intern begeleider – Annemieke de Groot
Ons team wordt regelmatig bijgestaan door stagiaires van de PABO. In groep 1-2 en 3 hebben we geregeld onderwijsassistenten (studenten van MBO-opleidingen).
Intern Begeleider
Binnen de school is een Intern Begeleider aangesteld. De leerkracht die met deze taak belast is, draagt de verantwoording voor de doorgaande coördinatie van de zorg voor kinderen met leer- en/of gedragsproblemen en zij is verantwoordelijk voor de continuïteit van de leerlingenzorg. Annemieke de Groot is onze Intern Begeleider.
Wanneer u iets over uw kind wilt vertellen of vragen is in eerste instantie de leerkracht uw contactpersoon. Als u een vraag heeft voor IB, mag u altijd bij haar binnenlopen. Een afspraak maken kan ook.
Culturele uitstapjes
Alle groepen gaan minstens twee keer per jaar naar een culturele voorstelling. Deze voorstellingen zijn soms op school, maar we gaan met de kinderen ook naar een locatie buiten de school.
HiRO
HiRO Leren door te doen
Elk kind in z’n kracht
Elk kind leert het beste binnen een veilig pedagogisch klimaat, met positieve groepsvorming en plezier. De HiRO lesmethode draagt bij aan deze voorwaarden, zodat elk kind in staat is om te leren.
HiRO is een jaarprogramma binnen een digitale leeromgeving, dat in de klas gebruikt wordt. Fysieke oefeningen spelen een grote rol. De lessen vormen de basis van sociale vaardigheden waar kinderen hun leven lang vruchten van plukken.
Kernwaarden:
respect – samenwerken – weerbaarheid – beheersing – vertrouwen – discipline – dit alles met plezier
HiRO leert kinderen om zich niet te vergelijken met anderen, maar om elke dag beter te zijn dan gisteren. Door aan te sluiten op de natuurlijke manier waarop kinderen leren, zorgt HiRO ervoor dat kinderen op speelse wijze werken aan sociaal-emotionele vaardigheden.
De HiRO methode zet de ervaring van het kind voorop, waardoor het direct aansluit op de belevingswereld van kinderen. Ervarend leren is de leidraad van het programma, met een stevig fundament vanuit de waarden die gelden in de judosport. Volgens leerpsycholoog en pedagoog David Kolb leert een kind het best door ervaringsgericht leren. Kolb formuleerde een leercyclus, waarin vier leerstappen aan de orde komen. Deze leercyclus vormt de basis voor elke les binnen HiRO:
- Concrete ervaring: wat gebeurt er?
Wat zie ik, wat maak ik mee, wat ervaar ik in de huidige situatie. - Reflectief observeren: wat heb ik meegemaakt en hoe voel ik me erbij?
Wat roept het bij me op, wat vind ik ervan, wat wil ik ermee. - Begripsvorming: waarom gebeurde het?
Hoe kan ik de ervaringen en mijn gedachten gebruiken en in mijn toekomstig handelen toepassen. - Oefenen: wat doe ik nu?
Toetsen of de eerder geformuleerde hypothese in de realiteit stand houdt, wat levert de nieuwe aanpak in de praktijk op.
Met het inzetten van de HiRO methode doen kinderen concrete en intense ervaringen op, die na reflectie leiden tot een verandering in gedrag op meerdere leefgebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan scholing, sociale omgang, relaties en vrijetijdsbesteding. Door kinderen levensechte situaties aan te bieden, ervaren zij direct hoe het voelt om sociaal-emotionele competenties zoals weerbaarheid of discipline toe te passen.
Zowel in het veiligheidsbeleidsplan als het pestprotocol is een en ander uitgewerkt. We vragen de ouders die pestgedrag constateren dit meteen aan de school melden, zodat adequaat kan worden gehandeld. Wanneer ouders niet mee willen of mee kunnen denken over het gedrag van hun kind, dan neemt de school het initiatief. De school zal in de gegeven omstandigheden zoeken naar een oplossing die goed is voor iedereen.
Een dag op De Duykeldam
Wij beginnen onze dag op De Duykeldam om half negen. Om 08.20 uur komen alle leerkrachten op het schoolplein. Voor u het moment om eventueel de leerkracht kort te spreken. Om 08.25 uur nemen de leerkrachten alle kinderen mee naar binnen en starten de lessen.
Dagindeling
Elke groep heeft zijn eigen dagindeling. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat niet alle kinderen op hetzelfde moment buiten spelen, maar dat hier een verdeling in is.
Wij werken met een continue rooster. Dit houdt in dat alle kinderen de hele week tot 14.00 uur naar school gaan. De kinderen uit de onderbouw gaan om 12.00 uur eerst naar buiten en eten daarna in de klas. De bovenbouw eet eerst in de klas en gaat daarna naar buiten van 12.15 uur tot 12.30 uur.
Eten en drinken
In alle groepen kunnen de kinderen ’s ochtends wat eten en drinken. Het is verstandig om drinkbekers, bakjes en dergelijke te voorzien van de naam van uw kind. Deze bekers en bakjes nemen de kinderen aan het einde van de dag weer mee naar huis. Wij vinden het belangrijk gezond te ‘snacken’. Dus liever geen snoep of blikje frisdrank mee, maar fruit of groente (zoals paprika, tomaatjes of komkommer) en ‘gezonde’ dranken. Wij doen mee met het project ‘EU-fruit’. Alle kinderen krijgen drie keer in de week (woensdag – vrijdag) fruit van school.
Middagpauze
Wilt u uw kind het eten in een broodtrommel en het drinken in een beker, voorzien van de naam van uw kind, meegeven. U kunt uw kind dezelfde hoeveelheid eten en drinken mee naar school geven zoals ze thuis gewend zijn om te eten. We stimuleren de kinderen om hun lunch op te eten. Brood wat niet wordt opgegeten wordt niet weggegooid maar gaat weer mee naar huis.
Ouders zijn verantwoordelijk voor het meegeven van de lunch. U wordt gebeld als uw kind geen lunch mee heeft zodat u de lunch alsnog kunt verzorgen. Ouders zijn ook verantwoordelijk voor het doorgeven van diëten, medicijngebruik en wijzigingen daarin.
Wij doen mee met het melkproject. De kinderen krijgen twee keer in de week (op dinsdag en vrijdag) melk of karnemelk uitgeschonken De kinderen nemen hiervoor zelf een drinkbeker met dop mee naar school.
Jarig
Natuurlijk vieren we de verjaardagen en mogen de kinderen trakteren. Ook hierbij geldt dat we liever gezonde traktaties zien. De jarige trakteert alleen in de eigen groep. In verband met de corona maatregelen mag hij of zij, nu niet samen met een medeleerling de groepen langs om zich te laten feliciteren door de andere leerkrachten. Er hoeft ook even geen traktatie voor de leerkrachten meegenomen te worden..
Eén keer per jaar vieren alle leerkrachten gezamenlijk hun verjaardag met de kinderen. Tijdens deze ‘juffendag’ is het feest en mogen de kinderen verkleed komen. Er wordt voor één keer geen les gegeven, maar spelen we spelletjes en is het feest!
De Duykelshow
Elke groep verzorgt ongeveer twee keer per jaar een Duykelshow. De kinderen maken samen met de leerkracht een voorstelling. Dat kan door een toneelstukje op te voeren, een liedje te zingen, een gedicht voor te dragen of een dansje te doen. Uiteraard bent u als ouder, verzorger of grootouder van harte welkom om de Duykelshow van uw (klein)kind bij te wonen. Deze houden we op vrijdag om 13.13 uur.
Op weg in de 21e eeuw
Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen goed voorbereid zijn op de maatschappij van morgen. Daarom is ons onderwijs er op gericht om de leerlingen daar zo goed mogelijk in te begeleiden. U kunt dan denken aan ICT vaardigheden maar ook problemen kunnen oplossen, kritisch kunnen denken en creatieve en sociale competenties. Wij hanteren hierbij de 21st century skills.
Bibliotheek
Een keer in de 6 weken gaan wij naar de bibliotheek.
Handvaardigheidscircuit
Op vrijdagmiddag werken we met alle kinderen in het handvaardigheidscircuit. De kindern werken drie weken met een bepaalde techniek. Daarna schuiven ze door naar een andere techniek. Op deze manier komen de kinderen in aanraking met veel verschillende technieken. Hierbij hebben we hulp van ouders nodig.